Openingstijden showroom: Ma. t/m Vr. 10.00-17.00 uur

Klantenservice

Om u goed op weg te helpen hebben wij alvast de meest gestelde vragen (FAQ) opgesomd.

Mocht u verdere vragen hebben dan kan u altijd contact met ons opnemen.


Is het nodig om een afspraak te maken als ik de showroom wil komen bezoeken?

Ja, het is aan te raden om van tevoren een afspraak te maken, zodat we u gegarandeerd kunnen helpen tijdens uw bezoek. Onze showroom is van maandag tot en met vrijdag geopend volgens onze reguliere openingstijden.

Wat dien ik mee te nemen bij mijn eerste (showroom)bezoek?

Bij uw eerste bezoek aan onze showroom is het handig om eventuele ideeën, afmetingen en foto’s van de ruimte mee te nemen, zodat we u gericht kunnen adviseren en een passende oplossing kunnen bieden voor uw wensen.

Is Hooijer Haarden en Vloeren ook ’s avonds geopend?

Nee, wij hebben geen koopavonden.

Hoe ziet het traject eruit als ik geïnteresseerd ben in het kopen van een haard of vloer?

Bij Hooijer is het gebruikelijk om te beginnen met een kennismakingsgesprek in onze showroom, waar we uw wensen bespreken en meer te weten komen over uw persoonlijke stijl en voorkeuren. Op basis hiervan kunnen we een op maat gemaakt ontwerp creëren dat perfect aansluit bij uw situatie en persoonlijkheid, en dat uw huis tot leven brengt.

 

Vervolgens gaat uw adviseur aan de slag met het maken van (digitale) schetsen en een 3D-tekening van uw nieuwe interieur, zodat u een goed beeld krijgt van hoe het eindresultaat eruit zal zien. Als het ontwerp naar uw tevredenheid is, stellen we in samenspraak met u een offerte op. Zodra alle details zijn afgerond, gaan we over tot de realisatie van uw droom.

 

Onze vakmensen komen bij u thuis om alles nauwkeurig in te meten. Op basis van dit bezoek en het 3D-ontwerp worden alle onderdelen op maat gemaakt. We verzorgen ook het sloop-, stukadoor- en schilderwerk, zodat uw huis klaar is voor onze installatie. Ten slotte komen onze experts langs om de haarden, meubels en vloeren te plaatsen en uitleg te geven over het gebruik ervan. Dan is het aan u om te genieten van uw prachtig vernieuwde interieur!

Waarin onderscheidt Hooijer zich?

Hooijer onderscheidt zich door het aanbod van exclusieve, hoogwaardige merken die zorgen voor een unieke vuurbeleving. We zijn specialisten in het creëren van maatwerk haardopstellingen, waarbij we tot het uiterste gaan om aan uw wensen te voldoen. Dit betekent dat niet alleen de haard zelf, maar ook de maatwerk meubels en kasten rondom de haard in eigen beheer worden vormgegeven en geproduceerd, en dat in elk gewenst materiaal.

 

Naast haarden bieden we ook authentieke houten vloeren en traditioneel parket aan, waaronder stoere, robuuste vloeren. Bovendien zijn we gespecialiseerd in de tapis legwijze met verschillende legpatronen zoals visgraat of Hongaarse punt. Met deze uitgebreide expertise kunnen we u een totaaloplossing bieden voor het creëren van een sfeervolle en karaktervolle leefruimte.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Bij ons kunt u terecht voor deskundig advies, gedetailleerd ontwerp en vakkundige realisatie door gecertificeerde monteurs en parketleggers. Als erkend installateur van alle soorten haarden en kachels en aangesloten bij de stichting Nederlandse Haarden en Kachelbranche (NHK), bieden wij een breed scala aan hoogwaardige producten en diensten. Onze selectie van houtkachels en houthaarden voldoet aan de strengste Europese normen op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en milieuvriendelijke verbrandingstechnieken, waardoor we officieel Europees DE-erkend zijn.

Hoe gaat het verder met het gas, heeft het wel zin om een gaskachel of -haard te kopen?

Zeker, gashaarden blijven een schone, gezellige en verantwoorde manier van verwarmen. Ze zijn zeer efficiënt, met rendementen van meer dan 85%. Moderne regeltechnieken zoals Eco Wave en dubbele branders maken ze geschikt voor installatie in veel woningen, met minimaal gasverbruik voor efficiënte verwarming.

 

Bovendien zijn de meeste gaskachels en -haarden tegenwoordig aangepast op verschillende vormen van gas, waaronder propaan, methaan of biogas. Ze kunnen eenvoudig worden omgebouwd van aardgas naar propaangas, waardoor ze een duurzame en veelzijdige investering blijven. Met een gemiddelde levensduur van 25 jaar is een gastoestel nog steeds een verstandige keuze.

 

Hoewel de Europese Unie zich ten doel heeft gesteld om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te verlagen ten opzichte van 1990, en de uitstoot in 2020 met 25% te verminderen, blijft gasverwarming een belangrijke rol spelen in de komende decennia. De verwachting is dat tot 2050 ongeveer een kwart van de woningen nog steeds op het gasnetwerk zal zijn aangesloten, met mogelijk zelfs meer als de ontwikkelingen van biogas en waterstof toenemen. Hoewel de diversiteit van verwarmingsopties zal toenemen, zal gas nog steeds een cruciale rol spelen in het verwarmen van woningen.

Ik wil graag onderhoud laten verrichten aan mijn haard. Wat moet ik doen?

Voor het onderhoud van haarden en kachels werken wij samen met onze gespecialiseerde partner Sparks Service. U kunt een onderhoudsafspraak aanvragen door ons contactformulier in te vullen op onze website. Sparks neemt vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak in te plannen.

Wat is bij gaskachels een “gesloten systeem”?

Bij een “gesloten” of “concentrisch” systeem wordt zowel de aanvoer van de benodigde verbrandingslucht als de afvoer van rookgassen geregeld door één dubbele pijp die rechtstreeks naar buiten gaat. Hierdoor wordt de verbrandingslucht niet uit de ruimte gehaald waarin de haard staat, wat een groot voordeel is. Een belangrijk voordeel van dit systeem is dat het mogelijk is om via de buitenmuur aan te sluiten, waardoor er geen echt schoorsteenkanaal nodig is. Dit biedt meer flexibiliteit bij de plaatsing van de haard.

Wat is convectiewarmte?

Een convectiesysteem zorgt voor een optimaal rendement door middel van luchtcirculatie. Koude lucht wordt aan de onderkant van de haard naar binnen gezogen en stroomt vervolgens langs de dubbele bekledingsrand rond de verwarmingskamer. Hierdoor wordt de lucht verwarmd en komt deze als warme lucht aan de bovenkant uit de haard. Deze circulatie zorgt ervoor dat de temperatuur gelijkmatig over de hele ruimte wordt verdeeld. Bovendien kan het luchttoevoersysteem worden aangesloten op de frisse buitenlucht, waardoor er een constante ventilatie in de ruimte ontstaat waar de kachel staat. Dit convectiesysteem kan worden aangesloten op verschillende soorten toestellen.

In mijn huis zit een schoorsteen, is het verstandig deze te laten inspecteren voordat er een haard of kachel op aangesloten wordt?

Ja, het is zeker verstandig om uw schoorsteen te laten inspecteren voordat u een haard of kachel installeert. Een schoorsteen moet niet alleen in goede staat zijn om brandgevaar te voorkomen, maar ook de diameter, hoogte, aantal bochten, enzovoort zijn belangrijk voor een goede werking van de haard of kachel. U kunt contact met ons opnemen om een rookkanaalinspectie en een camera-inspectie van uw schoorsteen uit te laten voeren.

 

Op basis van het inspectierapport en de bevindingen van uw schoorsteen kunnen wij u adviseren over de haard of kachel die geschikt is voor uw rookkanaal. Als blijkt dat het rookkanaal niet geschikt is, kunnen wij het renoveren. Dit kan onder meer door het plaatsen van een RVS flexibele schoorsteenvoering, beschikbaar in verschillende diameters zoals 125mm, 150mm en 180mm. Ook is er de mogelijkheid om de stenen bouwkundige schoorsteen te vergroten met behulp van een speciale boorfrees techniek. Deze techniek vergroot de schoorsteen inwendig met een speciaal ontworpen frees. Voor meer informatie over deze technieken kunt u contact met ons opnemen.

Wat is het verschil tussen een open haard en een allesbrander?

Een allesbrander bestaat eigenlijk niet. Stooktoestellen dienen altijd gestookt te worden met de daarvoor geschikte brandstof. Een open haard is bijvoorbeeld een houtgestookt, niet afsluitbaar verbrandingstoestel. Moderne (gesloten) toestellen daarentegen kenmerken zich door een hoger rendement en een lagere uitstoot van schadelijke stoffen.

Hoe duurzaam is hout eigenlijk?

Hout is eigenlijk verrassend duurzaam. Tijdens het groeiproces bouwt een boom houtcellen op uit kooldioxide (CO2), water en mineralen, waarbij het als het ware zonne-energie opslaat. Gedurende dit proces onttrekt de boom CO2 aan de lucht en produceert het zuurstof. Wanneer hout als brandstof wordt gebruikt, komt dezelfde hoeveelheid kooldioxide (CO2) vrij als wanneer het hout zou vergaan. Met andere woorden, in milieutermen gesproken: hout is CO2-neutraal.

Wat is goed hout om mee te stoken?

Goed hout om mee te stoken is droog hout, idealiter met een vochtpercentage van rond de 20%. Vers hout bevat doorgaans zo’n 80% vocht, wat eerst moet verdampen voordat het geschikt is om te verbranden. Nat hout levert namelijk veel minder energie en warmte op. Het drogen van hout duurt gemiddeld 1 tot 2,5 jaar, afhankelijk van het houttype. Es, linde, wilg en berk behoren tot de houtsoorten die na 1,5 jaar drogen geschikt zijn voor gebruik, terwijl fruitbomen, eik en beuk tot 2,5 jaar droogtijd nodig hebben. Het is ook belangrijk om te letten op de grootte van de houtblokken; dunner hout droogt sneller en brandt beter. De ideale maat voor houtblokken is vaak 33x7x7 cm.

Hoe kan ik zien of ik goed stook?

Om te beoordelen of u goed stookt, kunt u letten op verschillende aspecten. Ten eerste is de kleur van de rook die uit uw schoorsteen komt een belangrijke indicator. Donkere rook kan wijzen op een onvolledig verbrandingsproces, veroorzaakt door factoren zoals een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer, of het gebruik van te natte of ongeschikte brandstof voor uw toestel. Aan de andere kant duidt witte of kleurloze rook op een optimaal verlopend verbrandingsproces.

 

Daarnaast is de kleur van de vlammen zelf een nuttige aanwijzing. Bij een goede verbranding zijn de vlammen helder geel en gelijkmatig. Een oranje vlam die instabiel flakkert, kan duiden op een onvolledige verbranding. Het is dus belangrijk om de kleur en stabiliteit van de vlammen regelmatig te controleren tijdens het stoken.

Wat is relatieve luchtvochtigheid?

Relatieve luchtvochtigheid (R.V.) verwijst naar de hoeveelheid waterdamp in de lucht, uitgedrukt als een percentage van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht bij dezelfde temperatuur kan vasthouden (100%). Met andere woorden, het geeft aan hoe verzadigd de lucht is met waterdamp in verhouding tot de maximale verzadiging.

 

De lucht kan op een bepaald moment meer of minder waterdamp bevatten. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid 100% bereikt, betekent dit dat de lucht volledig verzadigd is en geen extra waterdamp meer kan vasthouden. Dit kan leiden tot condensatie of mist. Koude lucht kan over het algemeen minder waterdamp bevatten dan warme lucht, wat verklaart waarom condensatie vaak optreedt op koude oppervlakken wanneer warme lucht afkoelt.

Waarom moet ik bij een houten vloer op de relatieve luchtvochtigheid letten?

Bij een houten vloer is het cruciaal om de relatieve luchtvochtigheid te monitoren omdat hout een natuurlijk materiaal is dat reageert op veranderingen in vochtigheid. Bij levering bevat uw houten vloer een bepaalde hoeveelheid water, afgestemd op een gemiddelde relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 50-60%. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid daalt, verdampt water uit de vloer en krimpt het hout. Bij een toename van de relatieve luchtvochtigheid neemt het hout vocht op en zwelt het. Zolang de relatieve luchtvochtigheid rond de 60% blijft, blijft het krimpen en zwellen binnen acceptabele grenzen en is er sprake van normale werking.

 

Echter, als de relatieve luchtvochtigheid gedurende langere tijd significant hoger of lager is, kan dit leiden tot extreme werking van de houten vloer. Extreme krimp kan resulteren in kieren, kromtrekken en scheuren, terwijl extreme zwelling kan leiden tot bollingen, omhoogkomende planken en blijvende vervormingen. Daarom is het van groot belang om de relatieve luchtvochtigheid goed in de gaten te houden en indien nodig te reguleren om schade aan de houten vloer te voorkomen.

Hoe meet ik de relatieve luchtvochtigheid?

U kunt de relatieve luchtvochtigheid eenvoudig meten met behulp van een hygrometer. Er zijn verschillende soorten hygrometers beschikbaar, maar de meest nauwkeurige zijn de elektronische hygrometers. Deze geven direct de relatieve luchtvochtigheid weer zonder dat ze gekalibreerd hoeven te worden. Hoewel haarhygrometers ook kunnen worden gebruikt, moeten ze regelmatig worden gekalibreerd om nauwkeurige metingen te garanderen. Daarom wordt over het algemeen aangeraden om een elektronische hygrometer te gebruiken voor het meten van de relatieve luchtvochtigheid.

Wat moet ik doen als de relatieve luchtvochtigheid te laag is?

Als de relatieve luchtvochtigheid in uw huis te laag is, kunt u waterdamp aan de lucht toevoegen om het niveau te verhogen. Dit kan onder meer worden gedaan door tijdens het koken de afzuigkap uit te zetten, na het douchen de deur van de badkamer op een kier te laten staan en door waterbakjes aan de verwarming te hangen. Het is echter belangrijk op te merken dat het soms veel water kan kosten om de relatieve luchtvochtigheid in een kamer met centrale verwarming in de winter op 50% te krijgen, soms wel een halve liter water per uur. Daarom is het plaatsen van een luchtbevochtiger vaak de meest effectieve oplossing.

Wat moet ik doen als de relatieve luchtvochtigheid te hoog is?

Als de relatieve luchtvochtigheid in uw huis te hoog is, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om dit te verhelpen. Ten eerste is het belangrijk om toevoeging van vocht aan de lucht te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de wasemkap tijdens het koken, voer damp uit de wasdroger en vaatwasser naar buiten af, en zorg over het algemeen voor voldoende ventilatie in huis. Daarnaast kan het helpen om extra te verwarmen, aangezien warme lucht meer water kan bevatten. Als deze normale maatregelen niet voldoende zijn, kunt u overwegen een mobiele airconditioner aan te schaffen.

Kan een houten vloer ook gelegd worden op vloerverwarming?

Ja, een houten vloer kan zeker worden gelegd op vloerverwarming, maar het is belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van het hout en bepaalde richtlijnen te volgen. Hier zijn enkele belangrijke regels:

 

  • Kies voor een droogwarmwatersysteem of een elektrisch systeem. Een droogwarmwatersysteem heeft ingegoten of vrijliggende leidingen en kan als hoofd- of bijverwarming worden gebruikt. Een elektrisch systeem wordt vooral als bijverwarming gebruikt en hoeft niet in beton te worden verwerkt. Dit systeem wordt vaak in combinatie met laminaat gebruikt.
  • Kies voor een houtsoort die weinig werkt en geschikt is voor vloerverwarming.
  • Kies voor een dunne vloer die niet te veel isoleert en laat deze op de betonnen vloer verlijmen.
  • Stook de dekvloer droog volgens het droog- of opstookprotocol dat uw parketteur u kan geven.
  • Leg geen tapijten of vloerkleden op de vloer en kies voor meubels op pootjes, zodat de warmte goed kan circuleren.
  • Zorg ervoor dat de voorlooptemperatuur van de vloerverwarming niet boven de 40°C komt en stel de temperatuur van de CV laag in.
  • Houd de oppervlaktetemperatuur van de vloer onder de 28°C om schade aan het hout te voorkomen.
  • Laat de verwarming ’s nachts niet te veel dalen om grote temperatuurverschillen te vermijden.
  • Zorg voor een luchtvochtigheid van minimaal 50% bij een kamertemperatuur van 18-21°C om krimp en scheuren in het hout te voorkomen.

Verlies ik met een houten vloer niet teveel rendement van mijn vloerverwarming?

Het is een begrijpelijke vraag die vaak naar voren komt, aangezien men zich zorgen maakt over het mogelijke verlies van rendement van de vloerverwarming bij een houten vloer. Echter, het is belangrijk op te merken dat bij alle vloerverwarmingssystemen isolatie aan de onderzijde wordt aangebracht, waardoor de warmte niet verloren gaat naar beneden. Met andere woorden, er gaat niets verloren. De meeste droge vloerverwarmingssystemen zorgen voor een uitstekende en gelijkmatige warmtespreiding.

 

Wat betreft de isolatiewaarde van een houten vloer: bij massieve houten vloeren op vloerverwarming warmt de vloer iets trager op, omdat het hout zijn isolerende functie vervult. Dit betekent echter ook dat de houten vloer de warmte langer vasthoudt en langzamer afgeeft. Dit kan resulteren in een comfortabelere en gelijkmatigere warmteverspreiding in de ruimte, hoewel de initiële opwarmtijd misschien iets langer duurt.

Complete installatie en volledig ontzorgd

De kracht van Hooijer Haarden en Vloeren in Amersfoort: Hooijer verandert interieurs, wij hebben zo onze visie op het hart van uw huis. Een vernieuwende visie.

Contact opnemen