Op 1 januari 2018 gaat nieuwe Europese regelgeving op het gebied van Ecodesign en Energielabelling van kracht. De Europese Unie wil met deze regelgeving de milieu- en energieprestaties van deze producten verbeteren met als hoger doel: het terugdringen van het broeikaseffect, een betere klimaatbeheersing en het realiseren van een grotere energiebesparing.
Energielabels informeren eenvoudig en in één oogopslag over de energieprestaties, efficiëntie en milieuvriendelijkheid van een product.
Energielabels worden door fabrikanten zelf berekend. De overheid heeft natuurlijk strenge regels samengesteld over hoe je dit precies moet doen. Maar daar stopt het. Het meten en berekenen is een taak voor de fabrikant. Die is min of meer verplicht om deze testen uit te voeren, want zonder het energielabel kan het product niet worden verkocht. Om te voorkomen dat fabrikanten te rooskleurige labels aanvragen voert de overheid, in Nederland de voedsel- en warenautoriteit, strenge controles op de berekende energielabels uit.
Het bekende rijtje met kleuren en letters is het meest bekende label. Het bestaat ook al even, het is in 1992 door de Europese Unie ingevoerd. Geselecteerde apparaten zijn verplicht het label te hebben, anders mag je ze in de Europese Unie niet verkopen. Het is trouwens opletten met dit label, want in 2010 zijn de regels vernieuwd. Het is maar een weetje en verklaart waarom een apparaat met een energielabel van voor 2010 en label A (het hoogst haalbare toen) zuiniger kan zijn dan een apparaat met een label A++ van na 2010. Mocht je dus tegen een label aanlopen waar je vraagtekens bij zet, controleer dan van welke datum het label is.
Voor haarden en kachels lopen de energielabels uiteeen van A++ tot en met G. Hieronder een voorbeeld van een energielabel:
Een energielabel zegt iets over het energiegebruik van het apparaat. Met andere woorden, hoe efficiënt gaat het apparaat met energie om? Iedereen begrijpt dat bijvoorbeeld een grote vriezer in de keuken meer energie verbruikt dan een klein koelkastje op een studentenkamer.
Toch kan die vriezer een label A++ hebben, terwijl de koelkast niet verder komt dan een magere C. Die vriezer gebruikt zijn energie dus stukken efficiënter dan de koelkast uit het voorbeeld. Algemeen mag je wel stellen dat bij vergelijkbare apparaten en bij vergelijkbaar gebruik het apparaat met het beste energielabel het zuinigst is.
Een energielabel op een haard geeft aan hoe energie-efficiënt de haard werkt. En dat is goed nieuws voor jou. Want hoe zuiniger de haard, hoe lager het energieverbruik en hoe beter voor jouw portemonnee.
Per 1 januari 2018 worden er bij iedere bestelde haard een energielabel en een productkaart met technische gegevens over het energieverbruik meegeleverd. Ook zullen bij alle haarden op onze website, de energie-efficiëntieklasse vermeld worden.